Map of the sugarcane burning during the 2021-2022 harvest in San Luis Potosí, México

  • Pedro Pérez-Medina Programa Multidisciplinario de Posgrado en Ciencias Ambientales, Universidad Autónoma de San Luis Potosí. Av. Manuel Nava 201, 2o. piso, Zona Universitaria, CP 78397, San Luis Potosí, San Luis Potosí, México https://orcid.org/0000-0001-9746-8037
  • María Guadalupe Galindo Mendoza Laboratorio Nacional de Geoprocesamiento de Información Fitosanitaria, Coordinación para la Innovación y Aplicación de la Ciencia y la Tecnología, Universidad Autónoma de San Luis Potosí. Av. Sierra Leona 550-2a, Primer Piso, Lomas de San Luis, CP 78210, San Luis Potosí, San Luis Potosí, México. https://orcid.org/0000-0001-8775-5120
  • María Teresa Sánchez Salazar Instituto de Geografía, Universidad Nacional Autónoma de México. CircuitInstituto de Geografía, Universidad Nacional Autónoma de México. Circuito de la Investigación Científica, CP 04510, Ciudad de México, CDMX, México.o de la Investigación Científica, CP 04510, Ciudad de México, CDMX, México.
  • Ángel de Jesús Quiroz Gaspar Laboratorio Nacional de Geoprocesamiento de Información Fitosanitaria, Coordinación para la Innovación y Aplicación de la Ciencia y la Tecnología, Universidad Autónoma de San Luis Potosí. Av. Sierra Leona 550-2a, Primer Piso, Lomas de San Luis, CP 78210, San Luis Potosí, San Luis Potosí, México. https://orcid.org/0000-0003-1977-7656
Keywords: sugarcane activity, harvesting,, double burning method, damages, monitoring systems

Abstract

Some practices used in the agroecosystems of México have high impact on the environment and human health; one of these is the burning of sugarcane. Using the map created with the burnt severity index dNBR index, it was found that of the 103 thousand hectares of sugarcane harvested during the 2021-2022 harvest, 72.5% was burned with varying degrees of severity in the areas that supply the four mills of San Luis Potosí. The characteristics of the production system, such as harvested area, productivity, and harvesting method, determine the impact on ecosystem services such as air quality. According to these criteria, although the
San Miguel del Naranjo sugar mill supply surface is the largest sugarcane area in the state, it has the least impact. However, it is recommended that the results obtained be supported by field verification and/or the use of complementary techniques.

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Author Biographies

Pedro Pérez-Medina, Programa Multidisciplinario de Posgrado en Ciencias Ambientales, Universidad Autónoma de San Luis Potosí. Av. Manuel Nava 201, 2o. piso, Zona Universitaria, CP 78397, San Luis Potosí, San Luis Potosí, México

PhD Student. Multidisciplinary Graduate Program in Environmental Sciences, Universidad Autónoma de San Luis Potosí.

María Guadalupe Galindo Mendoza, Laboratorio Nacional de Geoprocesamiento de Información Fitosanitaria, Coordinación para la Innovación y Aplicación de la Ciencia y la Tecnología, Universidad Autónoma de San Luis Potosí. Av. Sierra Leona 550-2a, Primer Piso, Lomas de San Luis, CP 78210, San Luis Potosí, San Luis Potosí, México.

Technical Chief. National Laboratory for Geoprocessing of Phytosanitary Information, Universidad Autónoma de San Luis Potosí.

Ángel de Jesús Quiroz Gaspar, Laboratorio Nacional de Geoprocesamiento de Información Fitosanitaria, Coordinación para la Innovación y Aplicación de la Ciencia y la Tecnología, Universidad Autónoma de San Luis Potosí. Av. Sierra Leona 550-2a, Primer Piso, Lomas de San Luis, CP 78210, San Luis Potosí, San Luis Potosí, México.

Technical Supervisor. National Laboratory for Geoprocessing of Phytosanitary Information, Universidad Autónoma de San Luis Potosí. 

Published
2023-06-30
How to Cite
Pérez-Medina, P., Galindo Mendoza, M., Sánchez Salazar, M., & Quiroz Gaspar, Ángel. (2023). Map of the sugarcane burning during the 2021-2022 harvest in San Luis Potosí, México. Terra Digitalis, 7(1), 1-9. https://doi.org/10.22201/igg.25940694e.2023.1.100
Section
Articles with maps